Przepis na wegetariański haggis.
Czym dokładnie jest haggis? Tego możesz dowiedzieć się z mojego wcześniejszego postu.
Haggis – wszystko co musisz o nim wiedzieć.
Jeżeli chciałbyś/chciałabyś spróbować wegetariańskie haggis i akurat znajdujesz się w Szkocji – nic prostrzego! Wystarczy udać się do pobliskiego supermarketu. Na 100% znajdziesz w nim poszukiwane danie. Jak je znaleźć?? Ułatwie Ci to! Oto najbardziej popularne produkty:
Jeżeli natomiast chciałbyś/chciałabys zaserwować sobię to danie bez wychodzenia z domu to poniżej znajdziesz przepis 🙂 Przygotowanie nie jest skomplikowane oraz nie zajmuje dużo czasu i wysiłku. Poza tym składniki do jego przyrządzenia prawdopodobnie znajdziesz w swojej domowej spiżarni. Od kiedy przyrządziłam je pierwszy raz, regularnie gości na moim stole. Znalazło się również na tym bożonarodzeniowym 🙂
Życzę smacznego!
- Składniki
- 1 cebula
- 2 marchewski
- 6 pieczarek
- 1-2 ząbki czosnku
- 125 g czerwonej soczewicy
- 100 g kaszy gryczanej
- 50 g płatków owsianych
- 30 g orzechów laskowych
- 700 ml bulionu warzywnego
- Do smaku:
- sok z cytryny
- sos sojowy
- pieprz i sól
- oliwa z oliwek
- można dodać odrobinę zmielonych migdałów oraz nasion słonecznika
- 1. Soczewicę ugotuj w bulionie warzywnym według wskazówek na opakowaniu. Powinna być miękka, ale pozostawać lekko chrupiąca.
- 2. Drobno posiekaj cebulę, marchewkę, czosnek, pieczarki oraz orzechy.
- 3. Na dużej patelni rozgrzej oliwę i lekko podsmaż warzywa.
- 4. Kasze gryczaną oraz płatki owsiane delikatnie podsmaż.
- 5. Dodaj do warzyw lekko podsmażoną kaszę gryczaną, płatki owsiane, ugotowaną soczewicę oraz orzechy -ciągle mieszając.
- 6. Dodaj do smaku według uznania sos sojowy, sok z cytryny oraz pieprz i sól.
- 7. Dodaj bulion i duś wszystko, aż bulion nacznie wyparowywać i mieszanina stanie się gęsta.
- 8. Całość przełóż do naczynia żaroodpornego i owiń folią aluminiową.
- 9. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 st. przez 20 minut, a następnie zdejmij folię i piecz przez kolejne 10 minut.
- 10. Podawaj z puree ziemniaczanym oraz puree z rzepy.



You May Also Like

Haggis – wszystko co musisz o nim wiedzieć.
10/04/2019
Szkockie Bothy – co to jest – jak się przygotować?
28/05/2019
2 komentarze
nicoograch.blogspot.com
Oooo! Coś dla mnie <3
wszechpodroze.pl
Cieszę się, że trafiłam w gust 🙂