Kuchnia,  Szkocja

Przepis na wegetariański haggis.

 

Czym dokładnie jest haggis? Tego możesz dowiedzieć się z mojego wcześniejszego postu.

Haggis – wszystko co musisz o nim wiedzieć.

Jeżeli chciałbyś/chciałabyś spróbować wegetariańskie haggis i akurat znajdujesz się w Szkocji – nic prostrzego! Wystarczy udać się do pobliskiego supermarketu. Na 100% znajdziesz w nim poszukiwane danie. Jak je znaleźć?? Ułatwie Ci to! Oto najbardziej popularne produkty:

Wegetariańskie szkockie haggis - Simon Howie - przepis
Simon Howie - ok. 3£
Wegetariańskie szkockiehaggis - MACSWEEN - przepis
MACSWEEN- ok. 4£
Wegetariańskie szkockie haggis - Stahly Quality - przepis
Stahly Quality Foods - ok. 5£
Wegetariańskie szkockie haggis -mcintosh - przepis
McIntosh - ok. 1,50£

 

Jeżeli natomiast chciałbyś/chciałabys zaserwować sobię to danie bez wychodzenia z domu to poniżej znajdziesz przepis 🙂 Przygotowanie nie jest skomplikowane oraz nie zajmuje dużo czasu i wysiłku. Poza tym składniki do jego przyrządzenia prawdopodobnie znajdziesz w swojej domowej spiżarni. Od kiedy przyrządziłam je pierwszy raz, regularnie gości na moim stole. Znalazło się również na tym bożonarodzeniowym 🙂

 

Życzę smacznego!

 

  • Składniki
  • 1 cebula
  • 2 marchewski
  • 6 pieczarek
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 125 g czerwonej soczewicy
  • 100 g kaszy gryczanej
  • 50 g płatków owsianych
  • 30 g orzechów laskowych
  • 700 ml bulionu warzywnego
  • Do smaku:
  • sok z cytryny
  • sos sojowy
  • pieprz i sól
  • oliwa z oliwek
  • można dodać odrobinę zmielonych migdałów oraz nasion słonecznika
  • 1. Soczewicę ugotuj w bulionie warzywnym według wskazówek na opakowaniu. Powinna być miękka, ale pozostawać lekko chrupiąca.
  • 2. Drobno posiekaj cebulę, marchewkę, czosnek, pieczarki oraz orzechy.
  • 3. Na dużej patelni rozgrzej oliwę i lekko podsmaż warzywa.
  • 4. Kasze gryczaną oraz płatki owsiane delikatnie podsmaż.
  • 5. Dodaj do warzyw lekko podsmażoną kaszę gryczaną, płatki owsiane, ugotowaną soczewicę oraz orzechy -ciągle mieszając.
  • 6. Dodaj do smaku według uznania sos sojowy, sok z cytryny oraz pieprz i sól.
  • 7. Dodaj bulion i duś wszystko, aż bulion nacznie wyparowywać i mieszanina stanie się gęsta.
  • 8. Całość przełóż do naczynia żaroodpornego i owiń folią aluminiową.
  • 9. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 st. przez 20 minut, a następnie zdejmij folię i piecz przez kolejne 10 minut.
  • 10. Podawaj z puree ziemniaczanym oraz puree z rzepy.
Wegetariańskie szkockie haggis - przepis - vege haggis

2 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.